Friday, 25 March 2011

Tips untuk hubungan jarak jauh.

Pinjam dari google

Siapa yang pernah ada experiance menjalinkan hubungan jarak jauh atau orang puteh cakap "Long distance relationship" . Selalunya hubungan jenis nie susah untuk kekal lama kalo tidak disiram dan dibaja selalu sebab terlalu banyak dugaan kan..sedangkan yang hari-hari jumpa pun boleh bergaduh apatah lagi yang berjauhan nie. Bercakap pasal hubungan jarak jauh nie..sa mau kongsi sedikit tips-tips yang pernah sa practice sebelum ni..aiseyyy .kebanyakan tips2 nie sa dapat daripada pengalaman kawan-kawan yang sewaktu dengannya dan juga   dari sumber2 yang lain seperti dari buku dan internet...well sharing is caring bah kan.

Biasalah  kan, time mula-mula berjauhan tu mestilah ada segmen " i promise..u promise me...kononnya mesti mau kol, sms or chat hari-hari..chewaaahhh. Sepanjang 1-2 minggu tu memang lah hari2 buat tapi selepas masuk ke-3 minggu dan seterusnya..pandai kurang suda. lepas tu..kalo bf tdk kol or sms dalam satu hari ..memang macam-macam suda fikiran negatif dalam otak. Lepas tu pandai merajuk sendiri..hahahahha. So bila bf kol ..terus emosi neh. ..last-last end up bergaduh. itu salah satu contohnya..actually banyak lagi yang boleh buat punca bergaduh. But nothing is impossible kalo kita tahu macam mana mau menjaga hubungan kita.Antara tips-tipsnya...

1. Percaya
Saling percaya adalah kunci utama dalam setiap perhubungan..seperti kes tadi ..walaupun bf/gf tidak kol or sms..jangan cepat melatah ataupun berfikiran negatif . Sebaliknya tanyalah dengan secara baik sambil bergurau..manala tau hari tu dia memang busykan so jangan terus hentam dan tuduh yang bukan.bukan..nanti orang suda moody cepat marah tau hehhehhe . Selalunya kalo lelaki ni kan..cepat bosan dengan perempuan yang suka berleter..remember don't act like his mother! dia bukan budak kecil lagi yang suka kena leter kan.

2. Komunikasi
Ni pun penting juga...sentiasalah berkomunikasi secara terbuka dengan pasangan anda. Cubalah cari topik yang menarik dan santai semasa bercakap dengan pasangan..jangan asyik cakap pasal hubungan kamu saja..cerita lah pasal hal2 yang lucu kah..apa2 sajalah yang boleh membuatkan pasangan kamu sentiasa rindu utk bercakap sama kamu. Sekarang ni zaman IT so boleh guna skype kah ym kah atau Msn untuk berhubungan dengan si dia...

3.Melawat.
Cubalah cari masa  untuk melawat pasangan kamu...atau buat rancangan untuk bercuti bersama kawan-kawan yang lain..bawa lah pasangan kamu join sekali bagi mereka yg belum berkawen lah..kalo yang suda kawen tu..rancanglah bersama keluarga kah..atau buat suprise  untuk melawat si dia tapi jangan saja kantoiii muahahahhaha.palis palis.

4.Aktiviti
Daripada ko duduk di rumah termenung dan asyik rindu-rinduan sama si dia..bagus lagi cari aktivity di luar..keluarlah sama kawan-kawan..pigi gym kah..pigi buat facial kah..atau something yang lama suda ko mau buat tapi asyik tertangguh saja sebab si dia tidak mempunyai minat yang sama..so masa ni la .ko buat semua itu..tapi jangan la pula ambil kesempatan buat sesuatu yang tidak baik. At least masa lapang ko terisi dengan activity yang lain.

5.Cari hobi bersama
Berjauhan tidak bermakna kamu tidak boleh membuat hobi bersama.contohnya kamu boleh menonton movie bersama-sama melalui share screen di skype. ataupun bermain game secara online bersama .

I hope tips ni sedikit sebanyak boleh membantu..sa pun jadikan ini sebagai my own ref. Bah kalo kamu ada tips2 yang lain.. sila lah share2 di sini k. 


4 Loves Me ;-P:

Cik Wanie Ghani said... [Reply to Comment]

kalau mcm wanie,
susah skit lah,
sbb sebelum nie pun pernah bercinta dgn jarak jauh nie,
akhirnya putus jugak,
:(

Flo said... [Reply to Comment]

Mungkin dah tiada jodoh kan..apa2 pun semoga Wanie dapat berjumpa jodoh yang lebih menghargai diri wanie.

Angel said... [Reply to Comment]

Itu betul. Ini betul. Semua betul! Sa paling suka ni entry! :D

Sa 4 tahun suda long distance relationship sama bf sa. Baru sekarang, lepas sa balik KK for good, kami x long distance :)

Yang penting, kerjasama. Betul tu cakap Wonder Pets. Kerjasama itu penting. 2 2 belah pihak mesti work on it together.

So, yeah. Been there. Done that. Nice sharing! Keep it up! :)

Flo said... [Reply to Comment]

Angel:
4 tahun berjauhan mmg lama tu..sa pun setuju sama ko tanpa kerjasama di antara kedua-dua pihak mmg susah mo maintain itu relationship.

Post a Comment

You Rock My World!