Wednesday, 11 November 2009

My First Trial .....T_T

For dinner's meal i try menu lain pula sebab setiap hari makan menu yg sama saja. but tak da idea nak masak apa so aku pergi surf di internet tup2 jumpa menu ni and list down all the bahan2. So after gym, singgah di supermarket beli bahan2nya ...pung peng pung peng.... so ini lah hasilnya..! (ada iras2 ka??)
keow teow goreng basah

Bahan-bahan
1 kilo keow teow
½ kilo sayor sawi dipotong-potong
½ kilo udang basah dibersihkan bahagian kepalanya direbus untuk ambil air rebusannya
4 ekor sotong dibersihkan dan dipotong bulat atau bunga
3 keping chiken cube stock
3 sudu makan sauce tiram (oyster sauce)
3 sudu makan kicap cair (light soya sauce)
3 sudu makan tepong jagong
2 biji telor
3 sudu makan minyak masak
Garam dan serbok perasa

Bahan tumisan
1 biji bawang besar dihiris
3 biji bawang puteh dihiris halus
1 inci halia hiris halus
2 biji chili merah dihiris

Cara memasak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan penumis hingga kuning.
2. Tuangkan air rebusan udang, jika kurang boleh tambah air.
3. Masukkan sauce tiram, kicap cair dan chicken cube. Masak hingga mendidih,
4. Masukkan sayur sawi dan tomato dan kacau rata hingga sayurnya agak masak.
5. Masukkan udang dan sotong kacau rata.
6. Pukul telur dalam mangkuk kacau hingga kembang dan masukkan dalam kuah tadi dan kacau rata.
7. Masukkan garam, serbuk perasa. Tepong jagung dibancuh dengan air lalu dituang dalm kuah tadi.
8. Kacau hingga agak pekat. Sedikit barulah ditutup apinya.


Note: kuey teow hendaklah digoreng dahulu dengan minyak hingga naik baunya.
Menghidangnya Masukkan mee kedalam mangkok dan tuangkan kuah tadi dan hiaskanlah dengan bawang goreng, daun sadri /daun sup dan lada jeruk.


P/s: Resepi di atas aku copy dari internet but i dun follow 100%..mine one verylah simple..heheh Selamat mencuba.


5 Loves Me ;-P:

Angel said... [Reply to Comment]

uish! nampak mcm d kedai punya o. nyami!

Vienne said... [Reply to Comment]

sedap woooo...
hehe....but i dunt really like this kind of basah2..
tp kadang2 terinngin juga makan ni

watie said... [Reply to Comment]

fuyooo sedapnye wat ai jadi lapar hahaha

re = thanks singgah blog saya n klik2 cik nuff.. tapi nak klik sini cik nuff tido plak sat gi saya datang lagi yer :)

IxoR@ said... [Reply to Comment]

cik pora mau order 1 pinggan...

terlapar la pulak!!

dear mmg pandai masak la!

Flo Alfera said... [Reply to Comment]

Angel: Nampak dlm pic memang sedap..tapi biasa2 saja tu maklumlah 1st tym try resepi ni.

Vienne: This is not my fav too..but no harm to try once in while hehehhe

Watie: tnx for visiting me too..no worries selagi aku tak bz aku akan sentiasa klik2 nuff di blog mu k.

Ixora: Mai datang Labuan, nanti i masak untuk u..heheheh

Post a Comment

You Rock My World!