Saturday, 9 April 2011

Meninggal silih berganti

KOTA TINGGI: Dalam tempoh 46 hari, keluarga di Kampung Muhibbah, Sungai Papan di sini, kehilangan dua insan tersayang iaitu bapa dan anak dalam dua kemalangan jalan raya berasingan di lokasi hampir sama di Jalan Tanjung Belungkor.

Pada 21 Februari lalu, Sumarno Sahidan, 54, meninggal dunia dirempuh kereta di Kilometer 13 jalan berkenaan pada jam 10.45 pagi dan terbaru, anak kedua arwah, Jamadi, 25, maut selepas kereta Proton Waja dipandunya dirempuh kenderaan pacuan empat roda, pada jam 8 malam kelmarin, dua kilometer dari lokasi bapanya terbabit dalam kemalangan.


Ibu mangsa, Halimah Wahab, 44, berkata lebih menyayat hati, dia baru saja berurusan di pejabat Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Johor Bahru untuk menuntut simpanan arwah suaminya, kelmarin.

“Remuk hati saya apabila melihat Jamadi tersepit di tempat duduk pemandu. Tambahan pula, 46 hari lalu, saya turut berada dua kilometer dari situ melihat jenazah suami.

“Saya kehilangan dua insan tersayang dalam sekelip mata. Walaupun sedih, saya reda dengan ketentuan Ilahi,” katanya yang ditemui di Unit Forensik Hospital Kota Tinggi (HKT).

Dalam kemalangan membabitkan lima kenderaan itu, abang mangsa, Suhandi, 30, yang duduk di tempat duduk penumpang depan, hanya terseliuh kaki dan dibenarkan pulang selepas dirawat di HKT. Ketika kejadian, kedua-duanya dalam perjalanan pulang daripada memancing di Tanjung Penawar.

Dalam kejadian jam 8 malam itu, sebuah kenderaan pacuan empat roda terbabas selepas bergesel dengan dua kereta dari arah bertentangan ketika cuba memotong sebuah motosikal, lalu bertembung dengan Proton Waja dipandu Sumarno.


Pemandu pacuan empat roda berkenaan, lelaki berusia 24 tahun cedera parah dan dihantar ke Hospital Sultan Ismail (HSI) dan keadaannya kini dilaporkan stabil.

Menurut Halimah, Jamadi ada berpesan kepadanya supaya menyediakan masakan lemak ketam dan mahu menjamah hidangan istimewa itu apabila pulang daripada memancing.


“Makanan kegemaran Jamadi itu sudah siap namun Tuhan lebih sayangkannya, dia tidak sempat menjamahnya,” katanya.


Menurut Halimah, Suhandi yang bekerja di Endau, sebelum itu pulang ke rumahnya bersama isteri dan anak pada 1 April lalu sempena kenduri tahlil 40 hari bapanya (Sumarno) meninggal dunia.

Menurut Halimah, dia perasan dengan perubahan sikap Jamadi yang cepat melenting apabila diusik beberapa hari sebelum kemalangan.


“Selepas suami meninggal dunia, saya minta Jamadi yang bekerja di Pontian pulang menemani saya. Dia masih bujang dan gemar bergurau. Saya tidak sangka perubahan sikap itu tanda dia akan pergi selamanya,” katanya.


R.I.P kepada kedua-dua mangsa :(

p/s haizzzz macam2 kejadian berlaku sekarang neh..takut pula sa.

3 Loves Me ;-P:

beaty said... [Reply to Comment]

adui kesian kan

Madam Sooyaree said... [Reply to Comment]

Kesian kan bila baca berita camni.. sedih :(

Flo said... [Reply to Comment]

Beaty:
Ya kacian family dorang :(

Mdm Sooyaree:
Malang tdk berbau kan :(

Post a Comment

You Rock My World!