Tuesday, 6 December 2011

Philippines Trip - The Manila Chinese Cemetery

Mabuhay!
Aisehhhh baru hari ne ada masa mau update blog. I think inda payah lah sa mau cerita secara details mengenai trip kami disini sebab my bff Rosie akan buat juga tu So kalo mau tau story kami dari day 1 dan seterusnya..pigi ja baca di blog dia k.=) 

So disini sa cuma mau highlight ja beberapa tempat yg sa rasa menarik sepanjang trip kami di sana.Salah satu dari padanya ialah The Manila Chinese Cemetery. Mula-mula sa terfikir juga apa yg menarik sangat dengan kuburan cina ne sampai tu guide kami mau bawa pi sana. Bila sampai ditempat itu sa hairan juga sebab kawasan yg dimaksudkan bagi sa macam kawasan perumahan saja..teda pula sa nampak macam kuburan. Sekali guide tu bagitau rupa-rupanya..rumah2 itu lah kuburan bagi orang-orang cina yg kaya. apuuuuu....terkejut beruk sa! Jom sama2 terkejut beruk wakakaka....


Bagi mereka yg tidak pernah tahu tentang sejarah mengenai tempat ne macam sa...nah apa kamu fikir kalo 1st time berada di kawasan ini? ada rupa macam kuburan kah? bagi sa macam kawasan kejiranan sahaja.


Luas juga kawasan dia ne...i think ada 15-30 minutes juga baru habis kami round itu pun dalam van saja. Kalo jalan kaki mungkin mau dekat 1-2 jam juga.


Just imagine lah ada beberapa rumah  kuburan tu macam rumah banglo besar dia seperti gambar di atas. Actually ada bermacam2 design lagi tapi susah mau ambil gambar since kami cuma  bertour dalam van saja. Teda yang berani mau turun hahahaha.


Yang gambar di atas pula adalah kuburan bagi mereka yg kurang berkemampuan. Tapi seriously sepanjang tour di sana pandai meremang juga bulu roma sa...memang sunyi gila eh tempat tu walaupun mcm kawasan perumahan saja ko nampak.Time mau snap gambar pun serba salah juga mana tau terambil yg bukan2..ishhh palis palis.

Sa pun kurang pasti mengenai sejarah tempat ne..time tu guide kasi explain sa sibuk pula ambil gambar sini sana..bah pandai2 lah kamu pi google sendiri.So next time kalo kamu pi Manila jan lupa kasi masuk ne dalam itinerary kamurang k.

17 Loves Me ;-P:

dyanared said... [Reply to Comment]

cantik oo kubur dorg.ko tia minta no ikur ka?ahahaha

Joanne Juend said... [Reply to Comment]

homaigewd! kuburan? bermaksud, rumah2 di sini mcm mn?? hahaha...

Michelle Sung said... [Reply to Comment]

atukoiii...at 1st sy npk tu gmbr mmg sy ingat kwsn kejiranan tau..punya mewah kuburan dorg..mcm banglo punya bahagian pun ada..haha

dooiii bfikir jga la mau kasi msuk dlm itinerary ka nda klu bgini hehe.. :)

DoRa Priscilla said... [Reply to Comment]

besar oo tu rumah/kuburan.. I wonder mcm rupa d dlm.. hehe.. yg kurang berkemampuan pnya kubur sllu nmpk d tv.. nie yg mcm rumah nda pula.. yg gmbr k4 cntik oo

Flo said... [Reply to Comment]

@dyanared:alalala inda pula sa terfikir time tu hahahaha

Flo said... [Reply to Comment]

@Joanne Juend:Tu lah kuburan dorang setanding dengan rumah2 disini hahaha

Flo said... [Reply to Comment]

@Michelle Sung:kasi masuk ja moi...inda juga rugi pi visit tempat mcm ne...mewah2 kuburan dorang ne:)

Flo said... [Reply to Comment]

@DoRa Priscilla:Ada juga sa try snap yg di dlm tu tapi tdk clear.

Gunaqz said... [Reply to Comment]

Flo, seram saya tengok tu perkuburan oo. Klu mlm mungkin btl2 menyeramkan tu kan. Ini baru lah btl2 boleh panggil 'ghost town'...

beaty said... [Reply to Comment]

ko inda takut ka p sna...lawa kan cemetery dia kan flo

Daniel Chiam said... [Reply to Comment]

Sa betul2 ingat kawasan perumahan tu!!! hadida!!! kaya lagi tu orang yang sudah mati daripada yang masih hidup oh! Mabuhay!!!

Nanak said... [Reply to Comment]

wawawah...nah,ginilah klu tlampau kaya kan..teda tau apa mau buat tu duit jd buat la mcm ni..eheheh...mahal kali dorg bayar ni klu mau kubur sini..

Cherrie.Mia said... [Reply to Comment]

unik juga kan....

Aemy Shamy said... [Reply to Comment]

waa the cemetery is so nice...clean & neat...
awesome trip u had! i wanna go there someday! ^^

Aki said... [Reply to Comment]

oh oh oh.. nanti mo pigi sana.. sa suka tu begambar di kuburan.. ^_^.v..

✿ Mitchell ✿ said... [Reply to Comment]

jaga flo... ada wakwak tu di sanaa xD

Flo said... [Reply to Comment]

@✿ Mitchell ✿ada momok kaitu hehehe

Post a Comment

You Rock My World!