Thursday, 31 March 2011

Kena TIPU beli barang online.

Berhati-hati bila membeli barangan dari Mudah.com.my atau mana2 website yang sewaktu denganya sebab memang tidak dinafikan banyak barangan yang murah boleh didapati di situ tapi adalah lebih baik jika kamu pastikan dulu identity si penjual tu sebelum membuat sebarang pembayaran.

Baru-baru neh ada sorang kawan yang sudah jadi mangsa penipuan. Biasalah tu setelah membuat pembayaran, barang yang dibeli tidak sampai-sampai seperti yang dijanjikan. Lepas tu kol dan sms tidak dilayan. So kawan sa pun rasa pelik dan terus tersedar yang dia telah ditipu! Nasib baik dia sempat print segala document berkaitan dengan si penjual tu seperti no account dan bukti pembayaran.

Then lepas tu dia pi buat laporan polis dan komplen to Mudah.com.my (admin).Tapi sampai sekarang pun belum ada apa-apa update pasal tu kes paling-paling pun dorang blocked saja tu akaun tapi macamlah si penipu tu tidak boleh buat akaun lain kan..i think pihak polis pun sukar mau trace tu Si Penipu! Tapi terfikir juga tak kan dorang tak boleh trace melalui akaun no si penipu tu? melainkan kalau dia guna akaun orang lain. Tah lah sa pun kalau bab neh memang kurang arif.

So pls sebarkan kepada kawan2 dan saudara-mara supaya lebih berhati2 semasa membeli barangan secara online neh..mana tau malang tidak berbau.."touch wood"!!! jadikan ia sebagai pengajaran dan jadilah pengguna yang bijak!

p/s dulu sa pun aktif jadi pembeli di lelong.com tapi syukurlah semuanya ok..;P

25 Loves Me ;-P:

beaty said... [Reply to Comment]

semenjak sa beli on9 tidak pernah la sa kenat tipu...ok seja tp mau berhati2 la ahh

Nanak said... [Reply to Comment]

btl2..sy pernah kena oh..kalau syajahat, sy kasi publish tu sini..dia hntr jg tu yg saya order tp tidak semua..bila sy tanya, dia bilang lupa nti hantar balik..smpi skng pun teda bah..harap2 dia muflis suda tu...nah, geram sy!

Flo said... [Reply to Comment]

Beaty:
Sa pun mcm tu juga..tapi sekarang neh jarang suda beli online sebab biki ketagih gia tu heheheh

Flo said... [Reply to Comment]

Nanak:
Teruk oh kan kalo ada penjual mcm tu..at least dia berterus terang ja bah kalo tu benda tiada then kasi refund tu duit..senang cerita..tapi terlampau tamaha bah tu.

AnnieMing said... [Reply to Comment]

Susah juga mau percaya ni online bisnes ni. Thank God sa inda pernah kena tipu juga so far.. Ada la aritu sa pesan lingerie online. Itu barang inda sampai pigi Malaysia tapi itu urang ada juga kasi maklum sa balik dan kasi refund..

Flo said... [Reply to Comment]

Annie:
Ya bah..sekarang neh macam2 scams dorang buat.

SJB AKA SUE J-B. said... [Reply to Comment]

Ada saya check ni website dulu, memang murah murah tapi macam tidak senang hati saya mahu beli barang dari dorang ni.

-ilyannur- said... [Reply to Comment]

sa belum lg penah kena tipu .tp abg ipar sa penah suda. dr mudah juga. nasib baik dia bayar deposit saja, kalau full, mau juga ribu2 dia rugi oo

floyd said... [Reply to Comment]

Dari mudah.com ka tu? Alala baru sa mau order lens filter dari lelong.com, harap2 sana lebih ketat kawalan dorang.

Tpi kalau yg kes kena tipu & ada bukti pembayaran bagus kasi display sini supaya kita tahu. Lagi satu, dorang boleh trace bah IP Address tu penjual tu kalau betul2 mau siasat.

Tapi kan kes tipu2 jual beli ni bukan online saja, yg di alam nyata pun ramai masih yg kena tipu...main kasi jak duit.

Flo said... [Reply to Comment]

SJB;
Sa pernah juga beli monitor dari mudah.com tapi sa self collect so selamat lah sikit hehehhe

Flo said... [Reply to Comment]

Ilyannur;
Wah rupa2nya memang banyak suda kes kena tipu dalam Mudah.com neh kan..bikin takut juga.

Flo said... [Reply to Comment]

Floyd:
Ya dari mudah.com, kawan sa beli 2nd hand handphone..nasib baik tdk juga mahal tapi duit juga tu kan..bah bagus ko be careful lah.Tapi sa rasa tdk semua juga lah menipu tu.nanti sa cuba minta kawan sa tu bukti.

CathJ said... [Reply to Comment]

ini lha masalah dia kalau beli online pulak... harus make sure itu online shop betul2 ok barulah... cth ebay atau etsy... so far yg saya trust... and some blogshop pun I trust juga... coz direct to the owner...

Flo said... [Reply to Comment]

CathJ:
Betul tu Cath, sa pun prefer online shop yg direct to the owner..atau yang memang buli trust punya lah cthnya ramai sudah yg pernah membeli disitu.

farhan said... [Reply to Comment]

bahaya jgk rupanya...byk penipu

Flo said... [Reply to Comment]

Farhan:
Betul tu Farhan..nak beli online pun kena fikir 2-3 kali. Unless u kenal dgn penjual tu kan :)

Just Call Me Bitt said... [Reply to Comment]

ok noted ;)

teri said... [Reply to Comment]

beware for this scam in mudah.com.my
very cheated person MY WATCH GALLERY
name noraisah bt abdullah, she will push u to settle the payment transaction..dont be the next victim

ericchow said... [Reply to Comment]

saya baru kena ditipu , polis kata, kes ini banyak dekat mudah.my , saya beli camera kena tipu sebanyak RM 1850.sakit hati saya, saya dah simpam lamanya duit itu..:(
name ini orang william oon yeow loon , siapa kena dia tolong beritahu polis, si penipu kena tangkat.

Anonymous said... [Reply to Comment]

eric, nasib baik u bagitau.. i baru nak beli camera dari dia(william). i saja2 search nama william tu dkt google so jumpa comment u dekat sini.. nasib baik i belum bankin duit lg dkt dia... fuhh....!!

lee said... [Reply to Comment]

say pun kena tipu william oon yeow loon. ada maklumat tentang dia, sila berhubung dengan saya.... benci betul orang ni!!! email saya: angelzing2008@yahoo.com

Melfice said... [Reply to Comment]

WILLIAM OON YEOW LOON
840621-07-5307
Blok 19-2-15 Taman Terubong Jaya 11060 Air Hitam Pualau Pinang

MAYBANK ACCOUNT - 157036620642

EMAIL - carlyn.positive@gmail.com
HP NUMBER - 0164841738 ( William )

got scam rm450 by trusting him to pay half in dealing galaxy tab. . what a dumb of me , police report has been made and stop dreaming that i will get my money back. . hahaha. the address is taken from police department which fren of mine, coz the one stated in his IC is fake. He also send me picture of his IC but with other's people picture.

do contact me if u got any info - 0125339354

Anonymous said... [Reply to Comment]

840621075307
WILLIAM OON YEOW LOON
TMN TERUBONG JAYA
PAYA TERUBONG
BUKIT GELUGOR
PULAU PINANG

Va Va Voom said... [Reply to Comment]

Hi guys thanks for all the info. pls be careful in future.

hasnol said... [Reply to Comment]

hi.. i the newest victim of william oon yeow loon.. please report to police if you have been conned by this guy.. why his account number still active till this day.. i have report to police.. i have any information on him will inform to your guys..

Post a Comment

You Rock My World!