Friday, 14 October 2011

Mengimbau "kenangan" lalu.......

Teringat lagi sa kejadian 9 tahun yang lalu di mana masa tu arwah datuk sa baru meninggal (sebelah dadi). Selepas 7 hari dia dikebumikan keluarga sebelah dadi sa mengadakan upacara "momisok".Bagi keluarga mami sa, ini merupakan pertama kali kami mengikuti acara tersebut sebab sebelum ne tdk pernah. Tapi masa tu sa memang pernah dengar dan tahu serba sedikit tentang upacara tersebut daripada kawan2 .

Tepat jam 7pm kami semua diarah masuk dalam rumah..macam ramai juga yg turut serta tapi kebanyakan sanak saudara sebelah dadi. Oleh sebab di ruang tamu sesak org suda, sa dan cousin duduk di dalam bilik saja..masa tu adik lelaki sa tidur lena di atas katil. sa kira mau kasi bangun tapi mami sa cakap kasi biarlah dia tidur.So kami pun duduk membelakangi katil .oh ya sebelum itu sa masi ingat lagi dorang ada menyediakan makanan serta barangan yg selalu arwah gunakan semasa dia masi hidup seperti "kirai" (rokok yg diperbuat daripada daun" yg lain2 tu sa lupa suda..di bawah meja tempat tu barang2 arwah ada juga dulang yang kena tabur dgn tepung..apa tujuan dia sa pun kurang pasti.

Lebih kurang jam 7.30pm upacara pun dimulakan, Datuk saudara sa mengarahkan semua orang mendiamkan diri..dan semua lampu pun turut dipadamkan maka bergelapla kami di dalam rumah. iklan kijap- sebelum upacara dimulakan..anty2 dan uncle2 sempat lagi mengusik sa..ada ka dorang cakap "sebagai cucu pertama dlm keluarga kita (sebelah dadi) mesti ko yang dia pigi cari tu dulu" cisss..sa pun bulat2 percaya apa yg dorang cakap. So sila gambarkan perasaan sa masa tu...:-(  Ok berbalik kepada cerita tadi..selepas lampu di padamkan automatic kedaan rumah terus sunyi sepi... 

Dalam kegelapan sa berusaha memejamkan mata..sa sama cousin berpegang tangan..semakin lama sa boleh rasakan gengaman dia semakin erat ..dalam hati sa..aiksss napa pula dia ne..so sa diam jalah..tidak lama kemudian sa terasa seperti belakang sa kena usap2...dalam hati..ni kali lah mungkin si ama (panggilan utk arwah datuk) datang suda. terus sa teringat cakap aunty dan uncle sa. Terus terang sa katakan memang masa tu mau terkencing saja sa  sebab ketakutan..(gila kan?) I think ada 2-3 minit juga belakang sa kena usap2..terpaksa sa tahan ja lah.  

Tidak lama kemudian tu upacara pun selesai..semua lampu pun dinyalakan...sa tengok muka cousin sa pucat lesi , cousin sa cakap muka sa pun pucat lesi...terus sa tanya dia;
Me: ko ada kena pegang sama si "ama" ka? " 
My cousin: ada bah ..lama juga dia pi usap2 belakang sa..ko pun ada kah? " 
Me: eh sama lah...

Habis ja sa cakap macam tu...tiba2 my bro yg kami sangka masi lagi tidur ketawa terbahak-bahak...terus sa sama cousin perpandangan..baru kami tahu yg rupa2nya my bro lah punya kerja pi usap2 belakang kami. Kimbet betul..mau saja sa terajang dia time tu...nasib baik adik. Free2 kami kena sa main oleh my bro. Sampai sekarang kalo ingat tu cerita memang masi lagi dia kasi ketawa kami. ...haizzz adik siapala tu kan..!!!

Upacara "momisok" selalunya dijalankan oleh kaum kadazan/dusun. Tujuan adalah untuk memanggil roh si mati utk mengambil barang2 peninggalannya dan menikmati makanan kesukaannya utk kali yg terakhir sebelum jalan ke alam lain .-ini bagi pemahaman sa lah..bah kalo kamu ada experience yg sama sila kongsi2 disini k.

18 Loves Me ;-P:

Aki said... [Reply to Comment]

ha ha ha.. nda pernah juga ikut momisok.. tapi pernah dengar orang sebut pasal tu.. sa mo jadi adik ko la Flo.. ^_^.v..

Daniel Chiam said... [Reply to Comment]

WAKAKAKAKAKAKA starring la adik ko! sa suka XD

sa pun nda pernah ni ikut momisok... macam ngeri/funny pula kan XD

de engineur said... [Reply to Comment]

sampai pucat lesi kena usap2 arwah. Padahal brother sendri yg kasi kena korang. Pandai dia oh kan!

nowriz said... [Reply to Comment]

haha.. adei... nakal adik ko.. namun lucu sekali.. tapi kalau betul2 aa.. huh! kalau sy mo damam seminggu kali..

Isabel said... [Reply to Comment]

alalala...dikena oleh c adik pula. 1st time sy dngr pasal momisok ni dr blog orng juga, so sya nda byk tau la..huhu

SJB AKA SUE J-B. said... [Reply to Comment]

Kurang asam juga adik kau tu tapi lucu juga hahaha.

Armstrong said... [Reply to Comment]

Hahaa buli2 bro ko buat cam tu... kejam, tapi lucu juga at the same time. Adui.

Ba happy Saturday, Flo.

Flo said... [Reply to Comment]

@Aki:Itu lah first and last sa ikut momisok...isap gam betul bah bro sa tu hahahahaha

Flo said... [Reply to Comment]

@Daniel Chiam:Ngeri tu tiada la tapi bikin kasi tegak bulu roma ada lah hahahaha

Flo said... [Reply to Comment]

@de engineur:Tu la bertuah punya adik kan..org mau setengah mati suda ketakutan ingat kan betul2 kana pigang..

Flo said... [Reply to Comment]

@nowriz:Memang nakal N...sa pun tdk sangka time momisok pun dia buli buat lawak. tapi kalola betul2 errr....hahaha

Flo said... [Reply to Comment]

@Isabel:Sa ingat jarang sudah org buat ne upacara sekarang ne..tapi mungkin ada sesetengah yg masi mengamalkannya.

Flo said... [Reply to Comment]

@SJB AKA SUE J-B.:Kurang asam aka kurang ajo! hahahha

Flo said... [Reply to Comment]

@Armstrong:sangat kejam Arms.hampir ja sa tdk mau mengaku dia adik sa wakakakaka

Nanak said... [Reply to Comment]

alalala..nasib ko xpingsan oh...lawak jg adik ko..sy pernah dgr jg ni pasla momisok...sblh dady sy ada buat tp sy xpernah terjoin lah...dorg kasi sedia tu tepung/bedak di lantai/tangga supaya blh nmpk tapak kaki roh yg kena pgl bah tu..hehe

debrajill said... [Reply to Comment]

alala! hAHAHAH! i cant help laughing! punya lucu your brother..yeah momisok memang tradition kadazan/duzun..very common.tapi kalau yang betul2 punya diorg panggil bobohizan datang..but skrng tiada sudah la..hehehe..

beaty said... [Reply to Comment]

du gia by the time ko kasi cerita yang ko kena usap suda ka..sa suda agak adik ko yang p usap2 kamu tu..he he

flo kalau momisok ni kan mcm baru beberapa kali sa ikut. inda sa berapa ingat ni..h ehe he

Just said... [Reply to Comment]

serius kunun sia baca sekali kamu kena kasi main pula.. cisss!! sia blm lg penah join momisok ni..

Post a Comment

You Rock My World!