Friday, 7 October 2011

Patutkah atau tidak kena marah?

Kemarin merupakan hari WTF day!! disebabkan kecuaian oleh si tuutttt, 4 pekerja asing kami dikenakan compound oleh pihak imigresen (overstaying) .bukan sikit weii rm3000 x 4 nahhh..do ur maths lah. Pertama kali sa memarahi si tuuuttt tu sebab gaya dia yang bikin panas dan tdk bertanggungjawab. Ok last month kami ada submit permit renewal utk pekerja asing. selalunya kena tunggu selama 14 hari untuk kelulusan. then, minggu lalu iaitu hari jumaat pihak imigresen ada menghubungi si tuuutt ini utk membuat pembayaran sebab permit tu sudah lulus itu pun petang suda so tidak sempat pi bayar since imigresen agak jauh dari tempat kami. Then si tutt cakap ..nanti hari isnin ja lah bayar...so ok la kan. Sekali tiba hari isnin kami suruh dia pi bayar dia bagi alasan lagi tunggu sekali hantar dengan tu new permit applications (my asst baru dlm process mau kasi lengkap itu form). so kami assume macam  tidak urgent lah tu mau bayarkan. 

So hari rabu baru dia terpigi sana imigresen utk buat pembayaran sekaligus submit tu new permit application.nahhh sekali dia balik dari opis terus dia kasi tau itu renewal permit kena compound sebab kami lambat bayar. syittttt kan! ko yang selalu berurusan sama tu imigresen sepatutnya ko tau lah benda tu urgent ka tidak! Then terpaksa sa turun padang..chewaaa macam taik ja statement kan hahaha. then baru la sa tau cerita sebenarnya dari tu amoi (imigresen) yg selalu berurusan sama dia.Dia sudah kasi ingat sama si tuuutt, yang PEMBAYARAN MESTI DAN HARUS KENA BUAT HARI ISNIN!. so kalola dia tidak guna tu otak di lutut sepatutnya dia tahu suda tu pembayaran mesti kena buat hari isnin. napa mau delay2 lagi.

Then bila sa tanya dia pasal tu, macam si tai2 ja dia jawab."eh itu bukan kerja sa"! kimbet tul oh kan..betul2 bikin panas!! nah terus keluar minah laser sa..of coz sa marah sebab kalo ada apa2 hal bukan dorang yg kena sepak cari..sa juga yg kena jawab sama pihak atasan.silap2 haribulan gaji kami juga yg kena potong!!! mugkin si tuttt rasa malu or wateverlah..petang kemarin terus dia apply cuti dua hari..nah ketarakan mau lari dari tanggungjawab.

i fel bad juga sebab selama ni tidak pernah sa marah staff sa macam tu.Paling2 pun sa tegur ja tapi secara berhemah la hehehehe.Tapi kalo suda melibatkan $$$$ yang banyak + gaya dia yg kurang ajorrr...takan sa masi tegur dia secara berhemah lagi...! sendiri mau ingatlah.

Note: mesti lepas ne sa kena cop "si penjahat" nah keteh!T_________T.

27 Loves Me ;-P:

nowriz said... [Reply to Comment]

woh.. sabar2.. inner peace.. hihi

namun orang begitu harus dimarah.. apalagi kalau yg melibatkan RM ribu-riban..

beaty said... [Reply to Comment]

aalala flo..urgent tapi inda buat kerja tu on time...nah tidak pasal2 kan denda suda ni..ermm jangan ja kamu kena ptg gaji kama flo

Rose Flower said... [Reply to Comment]

Ngam lah bah tu kasih tunjuk belang sekali sekala memang patut pun!!! Bukan suka2 tarang2 sudah dia salah mengaku saja lah ini mo kasih alasan tomod lagi "eh itu bukan kerja sa!" alasan yang betul2 bikin panas hehehehehe ndak apa ni mlm kasih keluar di CEO wkakakakakakaka.....!!!

Wyne @ Mouren Mauve said... [Reply to Comment]

Malas sa tu kalu ckp bukan keja sa tp well, susah bah mau kikis sikap mcm tu. Mau kana tukul tau tu. haha!

Tp ko juga lah Flo...smpi turun padang owh! *tepuk tangan*!

Just said... [Reply to Comment]

kasi turun padang satu kali c tutt tu kalau kena tnya oleh pihak atasan... ;p

de engineur said... [Reply to Comment]

Kenakan dia tindakan disiplin klu betul itu salah dia. Mana boleh condone mistake yg mcm tu!

Aki said... [Reply to Comment]

ui,memang ko patut marah pun begitu.. suka2 dia saja tida bertanggungjawab sama kerja dia.. apa punya orang oh... ko kasi kenal dulu dia sama si Aki.

✿ Mitchell ✿ said... [Reply to Comment]

mmg ptt ko p marah dia tu moi..nti lm2 biasa tu..nah..dia bertapuk gitu tb2 sj ertiny dia rs slh suda tu..mmg ptt p marah dia..kotoh..

kay masingan said... [Reply to Comment]

inilah jenis pekerja yang betul2 tidak bertanggung jawab. Patut lah ko marah di Flo, betul2 teruk o.

Flo said... [Reply to Comment]

@nowriz:Cukup sabar suda ne N hahahaha..kecian juga sa tgk muka dia time kena marah tapi kalo kasi biar lama2 dia tdk ambil serius pasal kerja kan.

Flo said... [Reply to Comment]

@beaty:Dia sibuk buat benda yg teda kaitan sama kerja bah tu Beth..tu lah mcm tu.

Flo said... [Reply to Comment]

@Rose Flower:Terlampau manja suda tu Sie sebab selama ne kalo dia buat silap pun org tdk berani pi marah dia..nah sepa suruh dia manguji kesabaran sa..keteh..hehehe penjahat bah kan.

Flo said... [Reply to Comment]

@Wyne @ Mouren Mauve:tarang2 tu mmg tugas dia bah..suka hati ja dia cakap macam tu.bukan susah pun kerja dia..paling2 pi hantar surat dan urus tu passport sana imigresen.

Flo said... [Reply to Comment]

@Just:surrender suda sa mau suruh dia ne..bukan bikin senang kasi susah adalah.

Flo said... [Reply to Comment]

@de engineur:Kalo tu benda tdk dapat settle mmg dia tdk dapat lari juga tu dari tindakan disiplin.

Flo said... [Reply to Comment]

@Aki:Aki buli ko datang sini pi ajar dia dulu hikhik..ada hati mo minta naik gaji tapi kalo mcm tu la cara dia kerja..well kirim salam ja lah.

Flo said... [Reply to Comment]

@✿ Mitchell ✿:Memang sa marah dia kaw2 kemarin moi..tu lah dia terus ambil cuti dua hari tu...mangkali pi cari kerja lain sudah tu.

Flo said... [Reply to Comment]

@kay masingan:Awal2 lagi dia cuci tangan suda moi.lama sd sa bersabar gaya dia mcm tu..nah sekali melatup bom..belit2 sudah si kawan menjawab.

AnnieMing said... [Reply to Comment]

Kepadasan la dia membaca blog post ko ni moi.. Silap2, dia extend lagi leave dia tu. Hehe..

Gunaqz said... [Reply to Comment]

Klu saya di tempat ko, sia tarik sudah kalik rambut sambil tendang2 buntut dia. Bikin sayang duit betul. Klu sia bos, sia putung gaji dia setahun. hiss, sya pula yg melebih-lebih. hehe

Rose Ragai said... [Reply to Comment]

Sabar ko mandak.. Gaya staf yang take things for granted ni mimang selalu bikin panas... Harap dia terbelajar la.. kalau nda juga... mmmmphhh.... memang la bebal punya staf.

Flo said... [Reply to Comment]

@AnnieMing:Sa pun harap2 dia baca blog sa..kalo dia terasa padas tu..faham2 ja lah hehehee

Flo said... [Reply to Comment]

@Gunaqz:kalo la dia tondu buli juga men tarik2 rambut ..nasib baik tontoluhan..hahaha

Flo said... [Reply to Comment]

@Rose Ragai:harap2 lah.. itu pun kalo dia tdk babal.

Flo said... [Reply to Comment]

@Rose Ragai:harap2 lah.. itu pun kalo dia tdk babal.

Anne B. said... [Reply to Comment]

hi flo...ni sa punya new blog url maybe u can change the old one hehhe

Red Cherry and Avocado said... [Reply to Comment]

Saya paling benci betul dgn org yg mcm si tai2 jak ni.Nasib saja si tuuuut tu bukan kerja tempat saya kan,kalau kena dengan saya tu memang MC 2 hari kali terus.Pandai lagi menjawab tu kan. Huh-HU bikin panas oh. Tahan hati saja la kan.

Post a Comment

You Rock My World!